Murat Khupov, director

Murat Khupov va néixer a Adiguèsia, Rússia, on es va formar com a músic. Va estudiar al Conservatori Superior de Rostov-na Donu, d’on té els títols de director de cor i d’orquestra i el de compositor. També va estudiar a l’escola especial de cant coral de Maikop. Va ser solista del Cor de Cambra de Rostov-na Donu i director musical del Teatre Nacional de la República d’Adiguèsia, fent la supervisió de totes les activitats portades a terme pel Teatre.

Posteriorment va ser director de l’Orquestra Nacional i del Cor Nacional de la República d’Adiguèsia, formacions que ha dirigit en diversos països. En aquest país va dirigir diferents orquestres simfòniques.

Un cop establert a Catalunya, ha dirigit diverses corals, entre elles el cor Centro Riojano o el cor de l’Església Ortodoxa de Barcelona. Actualment és el director titular del Cor de Cambra Impromptu, el Cor Bach, el Cor Estel, el cor Canta Conservatori del Conservatori Superior de Música de Barcelona, i sotsdirector de l´Orfeó Atlàntida. Ha fet diverses col·laboracions amb el Cor Preludi, el cor Magister Arte i la Coral Sant Jordi. En tot moment també s’ha dedicat a la docència de la música, fent classes de cant, piano, llenguatge musical i composició. Així mateix, també és organista de  l’Església de Sant Agustí.

És coautor de l’Himne Nacional de la República d’Adiguèsia, Rússia. Ha estat nomenat Artista Emèrit d´aquesta república russa i guardonat per l’Aliança Russa de Compositors.